Alle info over jouw reis

Plukken in een romantische wijngaard of tussen de Griekse bomen klinkt veelbelovend. Maar we willen je nog wel wat meer vertellen over dit avontuur. Hier vind je alle belangrijke informatie die je nodig hebt voor je je aanmeldt voor jouw reis.

Wat APCON doet.

Bij Apcon brengen we pickers en farmers met elkaar in contact. Door bijna 30 zomers lang te plukken bij verschillende boeren in Frankrijk, Griekenland en Spanje, hebben we genoeg connecties en ervaring om jou aan de juiste boer te koppelen. 

Alle boeren zijn door ons bezocht en geselecteerd. Zo zorgen wij ervoor dat jij op een fijne plek terecht komt en je alle nodige info op tijd ontvangt. We vertellen over het loon, kost en inwoning, de reis en specifieke informatie over de boeren zelf. Zo kan jij jouw avontuur zorgeloos beginnen. 

Loon
&
Kost en inwoning.

In Frankrijk en Italië (druivenoogst) wordt je betaald per werkdag, onafhankelijk van je werktempo. Ieder jaar wordt het loon berekend volgens de bij wet vastgestelde tarieven. Vorig jaar bedroeg het nettoloon ongeveer € 57,- voor een werkdag van 8 uur. Dit bedrag zal elk jaar een beetje veranderen. Dragers verdienen meer dan plukkers, maar er is geen groot verschil.

Naast het loon krijg je kost en inwoning. Op dagen dat je niet werkt, hetzij door het weer, hetzij door ziekte, krijg je geen loon. Aan het eind van de oogst wordt het loon uitbetaald, contant of per cheque. Laat de boer weten dat je liever contant betaald wordt; zo voorkom je de kosten van het verzilveren van een cheque. Als je toch een cheque ontvangt, is het raadzaam om die meteen in Frankrijk/Italie te verzilveren.

In Griekenland en Spanje (olijvenoogst) word je niet in loon betaald. Het plukken van de olijven is in Griekenland een hele belangrijke traditie, men ziet het dan ook echt als een eer dat je mag helpen. Wel is de kost en inwoning goed geregeld en gratis, word je hulp en aanwezigheid de hemel in geprezen en verzorgen ze een goed feestje.

Belangrijk om te weten.

VOORWAARDEN

KOSTEN

De startdatum.

garantie door apcon

Nog een belangrijke reden om via APCON te gaan plukken is omdat wij dagelijks bijhouden hoe het met de oogst gaat. Boeren weten soms pas een week voor aanvang van de oogst op welke datum ze gaan starten. Dit heeft te maken met de weersomstandigheden: de boeren kunnen de informatie gewoon niet eerder geven. Omdat er veel boeren met ons samenwerken kunnen we schuiven met plukkers wanneer de datum van de oogst niet meer past. Maak je echter geen zorgen, de boeren geven altijd indicaties en die kloppen vaak.

Mocht het echt helemaal volgeboekt zijn of de oogsttijd komt niet overeen met de periode dat je beschikbaar bent, dan vervalt je aanvraag. Het spreekt voor zich dat de betaling onmiddellijk wordt teruggestort.

Bij annulering van jouw kant één maand of langer voor de aanvang van de oogst op jouw werkplek, betalen wij je 50% van jouw betaling terug. Annuleringen tot twee weken voor de aanvang: 25% restitutie; latere annuleringen: geen restitutie.

De relatie tussen de plukkers en de boer (werkgever) valt niet onder onze verantwoordelijkheid. Een werkgever heeft het wettelijke recht om een plukker (werknemer) weg te sturen als hij daar een goede reden voor heeft. Apcon is niet aansprakelijk voor eventuele schade of gederfde inkomsten.

Verzekering.

De boer is wettelijk verplicht jou te verzekeren tegen ongevallen tijdens de werkuren. Deze verzekering dekt geen schade als gevolg van diefstal, enz. Daarom wordt een reisverzekering aanbevolen.

Overige informatie

Wij informeren je vooraf hoeveel dagen jouw oogst ongeveer in beslag zal nemen. In de weekenden gaat het werk door. Je wordt geacht de volledige oogstperiode van een boer te werken. Natuurlijk kun je aangeven hoe lang je het liefst wil oogsten, dan delen wij jou op de voor jou perfecte plek in.

Het is niet nodig om goed de taal van het land te spreken om te begrijpen wat je moet doen. Bovendien is er altijd wel een collega die de taal spreekt, of een local die Engels spreekt.

Als het regent is er meestal in de druivenoogst geen werk, omdat de regen het suikergehalte van de druiven negatief beïnvloedt. Als het vele dagen achter elkaar blijft regenen zal je met het hele team de velden in moeten omdat de trossen dan kunnen gaan rotten. Echter gebeurt dit zelden.

Disclaimer.

Apcon helpt jou aan de juiste informatie en connecties. Eenmaal bij de boer, is het jouw eigen avontuur en is Apcon niet verantwoordelijk voor jouw relatie met de boer en andere plukkers. Natuurlijk is alle feedback welkom en weten we met onze ervaring de juiste boeren te selecteren.