Frequently asked questions

Het is niet nodig om de taal van de boer goed te spreken om te begrijpen wat je moet doen. Bovendien zal er altijd wel een collega zijn die Frans spreekt, of een Fransman die Engels spreekt.

De meeste oogsten duren een week, je werkt ook door in het weekend. Echter verschilt dit wel per boer, er zitten ook grote boeren tussen die bijvoorbeeld 14 dagen oogsten. Er wordt verwacht dat je de hele oogstperiode voor de boer blijft werken. Hier mag je helemaal je voorkeur in aangeven, dan gaan wij ons best doen om de perfecte plek voor jou te vinden.

De druivenoogst valt in de periode september/augustus. Het blijft natuur, dus we kunnen pas begin augustus met meer zekerheid zeggen wanneer de precieze plukdata gaat zijn. Maar geen stress, wij zijn er om voor jou te regelen dat je kan plukken. Mochten jouw vrije weken helemaal niet meer overeen komen met de oogst, verzekeren wij cashback. 

Voor deelname aan het plukprogramma brengen wij € 99,- in rekening.

In Frankrijk word je betaald per werkdag, onafhankelijk van je werktempo. Ieder jaar wordt het loon berekend volgens de bij wet vastgestelde tarieven. Vorig jaar was het nettoloon ongeveer € 57,- voor een werkdag van 8 uur. Dit bedrag zal elk jaar een beetje veranderen. Dragers verdienen meer dan plukkers, maar er is geen groot verschil.

Naast het loon krijg je kost en inwoning (zie info pagina). Op dagen dat je niet werkt, hetzij door het weer, hetzij door ziekte, krijg je geen loon. Aan het eind van de oogst wordt het loon uitbetaald, contant of per cheque. Laat de boer weten dat je liever contant betaald wordt; zo voorkom je de kosten van het verzilveren van een cheque. Als je toch een cheque ontvangt, is het raadzaam om die meteen in Frankrijk te verzilveren.

Je slaapt bij die boer. Die heeft vaak een extra huis of kamers op zijn landgoed, hier zit ook altijd een douche en toilet bij. Deze zijn al eeuwen ingericht voor plukkers tijdens de jaarlijkse oogst. Vaak zijn het slaapzalen, maar het kunnen ook kleine kamers zijn. Ook is er vaak de mogelijkheid om je busje of tent ergens op het erf te zetten en daar te overnachten.

Het eten bij de boer en boerin is een hele ervaring, de meeste boeren schotelen 3 maaltijden voor, geheel klassiek Frans. Ontbijt met brood, kazen, worst en soms zelfs met chocolade en wijn (ja echt waar). De lunch is in Frankrijk erg uitgebreid, deze wordt dan ook vaak warm geserveerd op de boerderij, vaak wordt hier 1,5 uur voor uitgetrokken. En tot slot het avondeten, wat vaak bestaat uit een salade vooraf, een typische franse schotel en tot slot kaas 😉

De boer is wettelijk verplicht je te verzekeren tegen ongevallen tijdens de werkuren. Deze verzekering dekt geen schade als gevolg van diefstal, enz. Daarom wordt een reisverzekering aanbevolen.

In geval van annulering van jouw kant één maand of meer voor de aanvang van de oogst op jouw toegewezen boerderij, betalen wij jou 50% van de betaling terug. Annuleringen tot twee weken voor de aanvang: 25% restitutie; latere annuleringen: geen restitutie.

La relation entre les cueilleurs et l'agriculteur (employeur) n'est pas de notre ressort. Un employeur a le droit légal de renvoyer un cueilleur (employé) s'il a une bonne raison de le faire. Apcon n'est pas responsable de tout dommage ou perte de revenu.